Orange blommor.

Konstruktiva diskussioner är en del av lösningen

Mitt i samrådsträffarna om vårdkedjan och färdtjänsten är det dags att börja tänka konstruktivt. Båda grupper fick i uppgift att ta fram prototyper. Övningen beskrevs som en givande utmaning som öppnade upp för nya perspektiv.

Samrådsträffarnas grundtanke är att samma grupp ses flera gånger och diskuterar samma ämne. Då blir det naturligt att gruppen utvecklar och fördjupar diskussionerna. Under vår andra samrådsträff var tanken att grupperna skulle vara konstruktiva. Uppgiften blev att skissa på en prototyp för färdtjänsten och att ta fram förslag på hur en bra vårdkedja kan fungera.

En metod som låter alla vara delaktiga

Vi passade på att intervjua Kalle Johnson, ordförande i Unga Funkisar och valberedare i HSO Kristianstad, om hans åsikt om samrådsträffarna.

Metoden vi arbetar med är ny för Funktionsrätt Skåne och för våra medlemmar. Underlagen som vi tar fram här är beroende av våra medlemsorganisationers enskilda medlemmars engagemang. Därför är det extra intressant att höra vad de tycker.

Det är ju första gången vi provar att hålla de här samrådsträffarna. Du är med och diskuterar färdtjänsten. Vad hade du för förväntningar innan första träffen och vilka har du inför den andra?

­ – Inför första träffen tänkte jag att det skulle vara kul att höra bland annat Malmös perspektiv av färdtjänsten, det ser olika ut i olika kommuner. Jag förstod under första träffen att Malmö och Lund har helt annan uppbyggnad än Kristianstad. Inför andra träffen har jag en förväntan om att vi ska kunna ta fram ett par pusselbitar som kan leda till förbättringar, säger Kalle Johnson.

Arbetsättet är som sagt nytt. Hur upplever du potentialen i detta?

–  Jag tror att metoden kan passa min egen förening väldigt bra. Det här med att sätta upp post-it-lappar för att sedan gruppera och prioritera bland grupperna gör att alla kan vara delaktiga i arbetet. Vi har till exempel medlemmar som kan ha svårt att uttrycka sig och då kan en tydlig visualisering hjälpa till.

Har du några andra tankar om våra samrådsträffar?

–  Det är ett bra initiativ. Skånes kommuner har sina egna sätt att driva färdtjänsten på. När vi från olika delar av Skåne träffas får vi en bild av hur olika det ser ut. Jag blev positivt överraskad och nyfiken på hur färdtjänsten faktiskt fungerar i de olika kommunerna. Dessutom hoppas jag att vi här kan hitta idéer som kan förbättra färdtjänsten, något jag tror att vi gör genom att komma på många små idéer.

Dela detta inlägg på: