Funktionsrätt Skåne är en idéburen samarbetsorganisation för Skånes funktionshinderrörelse.

På MultiHelix träffas personer med vitt skilda kunskaper och erfarenheter och pratar om framtidens hälsosystem. Genom att belysa frågor från olika perspektiv, ökar möjligheten att hitta förslag på lösningar. Funktionsrätt Skåne har en viktig roll i diskussionerna genom att lyfta patientperspektivet.

MultiHelix är en tankesmedja i Lund med fokus på framtidens hälsosystem. Här möts personer med olika kunskap och erfarenhet men med ett gemensamt intresse av att förbättra framtidens hälsosystem. Medlemmarna kommer från näringslivet, universitetet, sjukvården, patientorganisationer, kommuner med flera andra verksamheter. Tillsammans kompletterar de varandras kunskap och erfarenhet. Verksamheten finansieras med medlemsavgifter. Alla betalar dock inte lika mycket och patientorganisationer betalar inget alls.

Lär av varandra

Medlemmarna träffas fem gånger per år och lyssnar på presentationer inom ett bestämt tema. 

– Syftet med verksamheten är att lära av varandra, föra intressanta diskussioner och tillsammans hitta nya infallsvinklar på komplicerade frågor. Genom att vi lyssnar på varandra och diskuterar får vi tillsammans en större tankevärld, menar Ursula Hultkvist Bengtsson, vd och grundare av MultiHelix. 

Funktionsrätt Skåne bidrar med patientperspektivet

Både Thomas P Larsson och Thilia Nyberg från Funktionsrätt Skåne deltar aktivt i tankesmedjan i Lund sedan flera år tillbaka. Thomas är även med i styrgruppen som prioriterar teman och föreslår nya medlemmar. 

– Thomas bidrar med patient- och närståendeperspektivet både på planeringsstadiet och på de större mötena. Det är väldigt viktigt att detta perspektiv hörs i diskussionerna, säger Ursula.

– Genom att vi är aktiva i MultiHelix får vi många värdefulla kontakter som vi har nytta av i vårt arbete, berättar Thomas P Larsson, verksamhetschef, Funktionsrätt Skåne. 

Fler medlemmar varje år

Det är populärt att vara med i MultiHelix. Antalet medlemmar har vuxit från 20 medlemmar 2016 till 130 idag. För att bli medlem måste du dock bli inbjuden. 

– Vi är noga med sammansättningen, berättar Ursula. Vi vill att våra medlemmar kommer på de flesta möten och att de deltar aktivt i diskussionerna. Genom att samma människor träffas många gånger blir det en trygg stämning där folk vågar ställa frågor. 

Förutom tankesmedjans större möten, har medlemmarna också möjlighet att mötas i rundabordsmöten upptill 25 gånger per år för att diskutera utvalda teman i en mindre grupp.

Förra året startade MultiHelix ännu en tankesmedja. Denna finns på GoCo i Göteborg och följer samma koncept som MultiHelix i Lund.

– Det är väldigt hedrande att vi blev inbjudna till att starta MultiHelix i Göteborg, säger Ursula. För mig är det ett tydligt tecken på att det vi gör uppskattas och gör nytta.

Facebook
LinkedIn
Email

Du kanske även vill läsa om:

Projekt Välfärdsteknik, som vi genomför i samarbete med Innovation Skåne, har startat. Målet är att framtidens välfärdsprodukter ska bli mer användbara för användarna.
Vi har svarat på en remiss om reviderade regler för färdtjänst, sjukresor och riksfärdtjänst i Skåne.
Vi deltar i ett projekt för att hitta vägar för att användare ska kunna testa och tycka till om ny välfärdsteknik på ett tidigt stadium i utvecklingsprocessen.
Höstens första dialogmöte lockade trots sensommarvärmen nära 50 deltagare inklusive representanter från 22 olika medlemsorganisationer.
Funktionsrätt Skåne
Skip to content