Funktionsrätt Skåne är en idéburen samarbetsorganisation för Skånes funktionshinderrörelse.

Måndagen den 12 september samlades Funktionsrätt Skåne för ett två dagar långt dialogmöte i Höllviken. Alla Funktionsrätt Skånes 38 medlemsorganisationer var inbjuda att delta och lyssna på intressanta presentationer samt diskutera viktiga frågeställningar. Under måndagen fick vi lyssna på Innovation Skåne, Begripsam och Skånes Universitetssjukhus, Sus. Måndagens fokus låg på patientdelaktighet, både i vården och i industrin för att säkerställa att individens röst hörs!

Fred på Innovation Skåne berättade om samarbetet med Funktionsrätt Skåne i olika projekt. När fuktionsrättsrörelsen får en möjlighet att komma med och påverka industrins arbete redan från början blir slutresultatet ofta bättre. I samarbetet får organisationer och medlemmar vara med i processen och följa produkten eller tjänsten från början till slut. Det ger en möjlighet att påverka i tid, detta eftersom att det ofta är svårt att göra stora förändringar när arbetet är avslutat.

David Sparv från Sus pratade om deras arbete med att erbjuda den bästa möjliga hälsan i livets alla skeden till individen. För att kunna göra detta måste universitetssjukvården utvecklas tillsammans med patienter och närstående. De viktigaste åtgärderna för sjukvården är att:

–         Säkra kompetensförsörjningen

–         Samarbeta över gränserna

–         Omställning mot nära vård

–         Digital transformation

Stefan från Begripsam berättade om projektet: ”1177.se – så som vi vill ha det”. Detta projekt påbörjades före pandemin och flera medlemmar från Funktionsrätt Skåne har varit med i arbetet. 1177.se har fått mycket kritik för hur det ser ut. Hemsidan är svår att använda och man saknar information som borde ha funnits tillgänglig. Stefan visade den prototyp som man tagit fram på hur 1177.se borde se ut utifrån ett användarperspektiv och berättade att lösningen är att arbeta tillsammans. Användare och de som utformar hemsidor samarbetar för att ha ett direkt inflytande på produkten eller tjänsten.

Under tisdagen låg fokus på det digitala utanförskap som skapas av att inte ha ett BankId. Funktionsrätt Skåne har tillsammans med många andra uppmärksammat svårigheten att köpa biljett inom kollektivtrafiken i Skåne utan e-legitimation. Vi fick höra Länsstyrelsen, Swedbank, Begripsam, Funktionsrätt Skåne och Freja eIDs syn på detta. Vi fick även fördjupa oss i det projekt som Funktionsrätt Skåne är med i och där man tagit fram en möjlig lösning på problemet tillsammans med Begripsam och Freja eID som presenterades under dagen. Alla på mötet fick möjlighet att testa denna lösning vilket diskuterades under en avslutande workshop — Betala med ansiktet. 

Lisbeth från Länsstyrelsen Skåne berättade om problematiken med att samhället går över till att vara kontantlöst. Det är tre grupper som har det extra svårt att anpassa sig, dessa är:

–         Äldre

–         Funktionsnedsättning

–         Utlandsfödda, flyktingar och nysvenska

Emelie och Nicklas från Swedbank berättade om att tillgänglighet handlar om att vi gör saker tillsammans, det är många som måste jobba tillsammans för att se till att det blir en faktisk förändring. Swedbank vill skapa en långsiktig lösning där alla ska ha möjlighet att vara kunder hos dem. Swedbanks varumärke står för att de ska vara en bank för alla – en bank som gör det svåra enkelt. När de bygger nya verktyg vill de inte att det ska vara svårt för någon – men de måste förstå vad det är som ställer till problem och gör att man inte kan använda deras tjänster.

Kristoffer från Freja eID berättade om det innovationsprojekt som Funktionsrätt Skåne tillsammans med Begripsam  är med i. Projektet har tagit fram en liten elektronisk dörr som symboliserar en bussdörr. Genom att läsa av sitt ansikte i en kamera ska man kunna köpa en biljett till bussen. Tillsammans diskuterades ett antal frågor rörande dörren och dess användarvänlighet. Därefter fick alla som ville prova att använda dörren. Kristoffer underströk att det är ett innovationsprojekt – ibland fungerar det och ibland inte –  och det viktiga är att diskutera vad det kan vara som göra att det inte fungerar.

Stort tack till alla som medverkade under Funktionsrätt Skånes dialogmöte 2022! 

     Bild på fyra glada deltagare. från vänster tre kvinnor och längs bort en man.

Facebook
LinkedIn
Email

Du kanske även vill läsa om:

Vad får oss att gå till biblioteket? Vad gör vi där? Vad får oss att känna oss välkomna? Och vad är orsaken till att många inte går dit? I november medverkade vi i en workshop om biblioteksbesök.
Arbetar du med att utveckla produkter och tjänster av något slag? Då föreslår vi att du i ett tidigt skede pratar med några extremanvändare.
Har du funderat på om du skulle kunna vara med i något av våra projekt? Kul! Är du intresserad så har du stora chanser att vara med.
När Funktionsrätt Skåne arrangerade en innovationsdag i Malmö i slutet på oktober var det fullsatt lokal och idel glada miner.
Funktionsrätt Skåne
Skip to content