– Ni har en viktig roll! Alla reformer inom funktionshinderområdet som genomförts genom historien har kommit till på initiativ från funktionshinderrörelsen, berättade Margareta Persson, författare.
Årets första dialogmöte hade tema vad kan vi lära från historien. Våra två inbjudna föreläsare bjöd på både tankeväckande och gripande berättelser. Genom att se tillbaka på det som varit kan vi lära oss om hur man kan förändra hur det är idag och i framtiden.
Funktionshinder genom historien
Först ut var Margareta Persson, tidigare ordförande för HSO (idag Funktionsrätt Sverige). Margareta berättade om de böcker hon skrivit om hur personer med funktionsnedsättning behandlats genom historien, om föräldrar som tvingats lämna bort sina barn, om livet på anstalter, skolgång, arbete, språk och mycket annat. Margareta berättade också om hur funktionshinderrörelsen vuxit fram genom enskilda initiativtagare, engagerade föräldrar och gemenskap på anstalter.
Politikens roll
Ewa Pihl Krabbe, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, berättade om sitt intresse för funktionshinderfrågor och hur hon arbetar för att lyfta dessa. Hon pratade bland annat om brister i socialförsäkringen, färdtjänst och besvärlig byråkrati.
Rörelsen kan påverka
Båda var överens om hur viktig funktionshinderrörelsen är för att kunna förändra samhället.
– Jag tycker att ni ska bli ännu mer aktiva och försöka påverka beslutsfattarna, sa Ewa.
– Men det är viktigt att alltid inleda med en positiv ton när man kontaktar en beslutsfattare, inflikar Margareta. Det är mycket mer framgångsrikt.
Margareta Perssons böcker
- Lämna bort barnet och glöm
- Demokratins styvbarn: funktionshinderrörelsen under 150 år
- Gamla synsätt spökar än – funktionshinder genom tiderna
- Styvsystrar