Funktionsrätt Skåne är en idéburen samarbetsorganisation för Skånes funktionshinderrörelse.

På Funktionsrätt Skånes årsmöte i Höör den 24 april valdes Lena Landin till ny ordförande. Hon ersätter Gerd Winoy Mowitz, som av hälsoskäl valt att trappa ner.

– Det här känns spännande! Det ska bli riktigt roligt! Jag ser att vi har mycket spännande på gång inom Funktionsrätt Skåne, säger Lena.

– Samtidigt är det tråkiga omständigheter. Vi hade ju gärna sett att Gerd orkat fortsätta några år till.

Aktiv i funktionshinderrörelsen under många år

Lena är en välkänd person i föreningen. Hon har varit aktiv inom funktionshinderrörelsen sedan hennes dotter började skolan för cirka 20 år sedan. Dottern, som har flera funktionsnedsättningar, ville gärna gå på fritidsaktiviteter och få chansen att klara sig utan föräldrarna en stund. När kommunen sa nej till personlig assistans blev Lena först oerhört ledsen. När hon gråtit färdigt började hon engagera sig.

Familjen gick med i FUB och RBU. Genom RBU hamnade hon snart i ett brukarråd och som ersättare i HSO Skåne (Idag Funktionsrätt Skåne). Som medlem i FUB blev hon så småningom ordinarie ledamot i Funktionsrätt Skåne och därefter medlem i valberedningen. Parallellt med dessa uppdrag har Lena varit och är aktiv i både FUB Klippan/ Åstorp och i FUB Skåne.

– Att vara aktiv inom Funktionsrätt Skåne ger mig energi. Jag får mycket användbar kunskap och det har gett mig möjlighet att vara med i flera brukarråd, i Region Skånes inflytanderåd och i flera projekt, berättar Lena.

För allas rätt att delta i samhället

Lena brinner för att alla ska ha samma rätt att delta i samhället. Hon lyfter gärna fram funktionshinderkonventionen och universell utformning. Hon tror på samarbete, och på att agera.

– För mig är det viktigt att göra, och inte bara prata.

Facebook
LinkedIn
Email

Du kanske även vill läsa om:

Funktionsrätt Skåne har fått en ny ordförande. Varmt välkommen säger vi till Lena Landin! Hon valdes på Funktionsrätt Skånes årsmöte som hölls i Höör den 24 april.
Nytt samarbete med Skånetrafiken. Denna gång hjälper vi Skånetrafiken att se vad som är bra med de Pågatåg som finns idag och vad de behöver ändra på för att det ska fungera för många fler.
Årets första dialogmöte hade tema vad kan vi lära från historien. Våra två inbjudna föreläsare bjöd på både tankeväckande och gripande berättelser.
Forskarna bakom CoDeAc vill testa frågeformulär som ska mäta hur användarvänliga och tillgängliga appar och webbsidor är. I Skåne testar vi formuläret genom att utvärdera Skånetrafikens app.
Funktionsrätt Skåne
Skip to content