Funktionsrätt Skåne är en idéburen samarbetsorganisation för Skånes funktionshinderrörelse.

Nu släpper vi en ny uppdaterad version av vår användarguide Användarmedverkan i praktiken – Hur gör man? Den finns både i tryckt form och som pdf. Vi vill att den ska spridas brett och användas av alla verksamheter som utvecklar produkter och tjänster.

Vi ser ett stort intresse hos många organisationer och företag av att samarbeta med användare. Men vi får också många frågor om hur det går till rent praktiskt. I användarguiden vill vi därför visa på fungerande metoder och arbetssätt för att samskapa med användare i utveckling av produkter och tjänster. 

Användbara produkter och tjänster

Användarmedverkan handlar om att ge användarna inflytande över processen och möjlighet att påverka de beslut som fattas. I dessa processer kan en grupp användare ge betydligt större kunskap än en enskild individ. Genom gruppen får du tillgång till djup kunskap inom flera områden och dessutom flera perspektiv på dina frågeställningar. Under processen lär sig användarna av varandra och resonerar sig fram. Detta arbetssätt ger värdefull kunskap till dig som vill utveckla en användbar produkt eller tjänst. Användarmedverkan ger därför kunskap som är svår att få fram på annat sätt.

Skapar reell nytta

Vi på Funktionsrätt Skåne arbetar ofta med användarmedverkan. Vi ser hur personer med erfarenheter av olika diagnoser, funktionsnedsättningar och svårigheter kan bidra med perspektiv, insikter och kunskaper som är grundläggande för att en tjänst eller produkt ska skapa reell nytta.

I Användarguiden version 3 har vi försökt att på ett tydligt sätt beskriva hur du kan arbeta med användarmedverkan. Bakom guiden står Medtech4Health, Funktionsrätt Skåne, Begripsam, Innovation Skåne, Rise och MultiHelix. Guiden bygger på ett projekt finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Läs mer om Användarmedverkan.

Facebook
LinkedIn
Email

Du kanske även vill läsa om:

Årets första dialogmöte hade tema vad kan vi lära från historien. Våra två inbjudna föreläsare bjöd på både tankeväckande och gripande berättelser.
Forskarna bakom CoDeAc vill testa frågeformulär som ska mäta hur användarvänliga och tillgängliga appar och webbsidor är. I Skåne testar vi formuläret genom att utvärdera Skånetrafikens app.
När Region Skåne höll fortbildning i Likarätt så var Funktionsrätt Skåne med. Dagens tema var ”Arbetsplatsen vi vill se”. Thilia Nyberg höll ett tankeväckande föredrag inför en grupp anställda på Region Skåne.
Funktionsrätt Skåne
Skip to content