Funktionsrätt Skåne är en idéburen samarbetsorganisation för Skånes funktionshinderrörelse.

Forskningsstudie: Hur väl fungerar våra torg för fotgängare?

Här var det otydligt hur man ska gå. Varför är det inget övergångsställe? Oj där kom en cyklist!

Igår fick några deltagare från Funktionsrätt Skånes medlemsorganisationer vara med och vandra runt på den öppna platsen vid Triangelns station i Malmö med speciella Tobii-glasögon. Glasögonen spelade in vart de riktade blicken. Syftet var att testa en ny metod för att mäta hur det är att som fotgängare navigera på öppna platser där många trafikantgrupper rör sig i olika riktningar.

Många uppfattar öppna platser eller torg som trevliga ytor där man kan röra sig som man vill och stanna där man vill. Andra upplever oro på samma plats av just samma anledning. På torget möter du andra trafikanter, fotgängare, cyklister, elsparkcyklar med mera, som kommer från alla håll och är på väg i olika riktning och hastighet. Invid Triangelns station finns dessutom en vältrafikerad bussgata. Forskare från Begripsam AB som leder studien vill undersöka om det är svårare att navigera på öppna platser för personer med kognitiva funktionsnedsättningar eller synnedsättning än för andra grupper. Undersökningen är helt unik. Denna typ av test har endast genomförts två gånger tidigare i världen, då av samma forskarlag fast i Norrköping och Stockholm.

Stort tack till våra deltagare från Hjärnkraft Skåne, Autism Skåne och Glaukomförbundet!

Resultatet av undersökningen kommer analyseras i höst. Vi hoppas kunna återkomma om det.

Facebook
LinkedIn
Email

Du kanske även vill läsa om:

Skånetrafikens personal fick en lärorik dag när projektgruppen för Nya Generationens Öresundståg tillsammans åkte tåg till Hässleholm i slutet på maj.
Till vår glädje är Skånes stamningsförening åter medlem i Funktionsrätt Skåne. Det innebär att Funktionsrätt Skåne nu har 39 medlemsorganisationer och representerar 35-40 000 medlemmar i Skåne.
Nu är projektet för nya mer tillgängliga Öresundståg igång. I mitten på mars samlades projektgruppen för en första workshop i Malmö.
Funktionsrätt Skåne
Skip to content