Funktionsrätt Skåne är en idéburen samarbetsorganisation för Skånes funktionshinderrörelse.

Uppdrag Plushälsa

Funktionsrätt Skåne driver Uppdrag Plushälsa med stöd från Allmänna Arvsfonden och syftet är att hjälpa medlemsorganisationer att starta hälsoaktiviteter för sina medlemmar. Med hälsoaktiviteter menas motionsgrupper, samtals-/självhjälpsgrupper, grupper med syfte att bryta social isoleringmatlagningsgrupper för bättre kost.

De första grupperna startades i oktober 2009 och sedan dess har 17 grupper startat på 5 olika orter i Skåne. I Landskrona har ett grupp elöverkänsliga startat en sånggrupp, i Lund finns Qigong för rörelsehindrade och i Malmö finns två grupper med Qigong för hörselskadade. Under våren har fyra olika matlagningsgrupper startat. I Lund har de i samarbete med Skånes Livsmedelsakademi tagit in en kock som på ett inspirerande sätt berättar och bl.a. lär ut hur de styckar en kyckling och bäst ansar en fänkål. I Malmö har man valt att låta en matlagningsintresserad medlem i gruppen vara den som visar och inspirerar de andra till att våga prova att laga mer vegetarisk mat och prova nya produkter som t.ex. quinoa.

Vissa föreningar väljer att bjuda in medlemmar från andra föreningar för att få ihop ett tillräckligt antal för att starta, medan andra föreningar väljer att starta själva. Alla sätt är tillåtna. Det viktiga är att det handlar om aktiviteter som ökar hälsan och välbefinnandet hos personer med funktionsnedsättning!

Funktionsrätt Skåne och projekthandläggarna ger stöd till de föreningar som startar hälsoaktiviteter genom hjälp att bilda en arbetsgrupp med andra föreningar för att planera den nya verksamheten, att hitta volontärer och sätta ihop inbjudan till deltagare. Man kan också få viss form av startpaket av material.

Funktionsrätt Skåne kan också erbjuda ett ekonomiskt stöd till den eller de föreningar som själva ska stå för planering och genomförande av aktiviteten. Vi kommer att göra viss utvärdering som t.ex. kan innebära frågeformulär eller intervju med vissa deltagare för att Uppdrag Plushälsa ska kunna redovisa sitt resultat till sina bidragsgivare. Kontakta oss för att få mer information om projektet samt hur vi kan hjälpa din förening att starta hälsoaktiviteter.

Facebook
LinkedIn
Email

Du kanske även vill läsa om:

Skånetrafikens personal fick en lärorik dag när projektgruppen för Nya Generationens Öresundståg tillsammans åkte tåg till Hässleholm i slutet på maj.
Till vår glädje är Skånes stamningsförening åter medlem i Funktionsrätt Skåne. Det innebär att Funktionsrätt Skåne nu har 39 medlemsorganisationer och representerar 35-40 000 medlemmar i Skåne.
Nu är projektet för nya mer tillgängliga Öresundståg igång. I mitten på mars samlades projektgruppen för en första workshop i Malmö.
Funktionsrätt Skåne
Skip to content