Funktionsrätt Skåne är en idéburen samarbetsorganisation för Skånes funktionshinderrörelse.

CoDeAc – Forskningsprojekt om e-hälsa

Vad är CoDeAc?

Forskningsprojektet CoDeAc handlar om hur e-hälsotjänster bör utformas för att vara tillgängliga och användbara för alla, även för personer med kroniska sjukdomar och funktionsnedsättningar. Projektet finansernas av FORTE och drivs av en rad olika aktörer. CoDeAc står för samproduktion av tillgängliga eHälsotjänster: Hur personer med funktionsnedsättningar kan ha nytta av universellt utformade eHälsotjänster genom samskapande i designprocessen.

Om projektet

Syftet med projektet är att de individer som använder mycket vård ska vara med och utforma e-Hälsotjänster. Människor med kroniska sjukdomar och funktionsnedsättningar utgör en stor andel av befolkningen och använder mycket vård. Därför är det av stor vikt att e-Hälsotjänster är användbart utformade för dem. Studier som deltagare i projektet tidigare har gjort visar att e-Hälsotjänster för dessa grupper idag är svåra att använda. Därav representerar människor med kronisk sjukdom och funktionsnedsättning användarperspektivet i det aktörsperspektiv som forskningsprojektet CoDeAc utgår från. De andra perspektiven som forskningen utgår från är design-, sjukvårds-, teknik-och policyperspektivet. I projekt deltar representanter för alla aktörsperspektiv och bidrar till att utforma eHälsotjänster som är tillgängliga och användbara för alla.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler aktuella projekt

Den 21 februari anordnade Funktionsrätt Skåne ett 2 timmars slut-webbinarium tillsammans med Begripsam och Freja eID. Webbinariumet innehöll presentation, slutsats och viktiga insikter som synliggjorts i projektet – Betala med ansiktet som finansierats av Post- och telestyrelsen, PTS.
Funktionsrätt Skåne utgår från att produkter och tjänster blir bättre om användare är med och bidrar med sina levda erfarenheter, behov och ideér. Guiden för användarmedverkan har vi på Funktionsrätt Skåne arbetat fram i samarbete med Innovation Skåne, Rise, Begripsam och CoDeAc. Erfarenheter från tidigare projekt där våra medlemmar har varit delaktiga har används som grund för guiden.
Den 24 augusti 2022 föreläser Thomas Larsson, Fuktionsrätt Skåne om brukar- och patientinvolvering på en medicintekninsk mässa i Göteborg. Inom ramen för Medtech4health pratar Thomas om hur man involverar personer med egen erfarenhet i ämnet och hur personer med funktionsnedsättning tillför ett extremanvändarperspektiv.
Innovation Skåne har bjudit in oss att vara delaktiga i ett projekt som kallas Digi Health. I projektet samarbetar små och medelstora företag, vårdgivare och kunskapspartners för att testa och utveckla nya tjänster. Målet är att med innovationsstöd bidra till att vårdgivarna får tillgång till bättre vårdtjänster.  Men även att bidra i utvecklingen av små och medelstora företags nya digitala hälsotjänster. Målen leder i sin tur till ökad digitalisering och hållbarhet samt fler arbetstillfällen.
Funktionsrätt Skåne
Skip to content