Genom projektet Betala med ansiktet har vi visat att det är tekniskt möjligt att identifiera sig med ansiktet i bussar och på tåg, eller vid hållplatser och perronger. Projektet visar dels att tekniken finns idag, men också att många personer med funktionsnedsättning klarar av att använda den om den byggs in i enkla koncept. Tekniken med ansiktsigenkänning har diskuterats och testats av medlemmar i Funktionsrätt Skånes medlemsorganisationer. Den är inte integritetskränkande och kan inte spåra vad personer gör. Rätt hanterad kan denna teknik användas med respekt för individers rätt till integritet.
Idag är det svårt för många att köpa biljetter
Ett enklare sätt att betala för kollektivtrafikresan skulle kunna leda till stor förbättring av livssituationen för många med funktionsnedsättning, en grupp som ofta inte har så många andra alternativ för resor. Många personer med funktionsnedsättning kan idag inte köpa biljetter i kollektivtrafiken. De finns grupper som inte uppfyller bankers krav på att få BankID. Andra grupper har BankID, men klarar inte att använda de tjänster (appar och webbsidor) som säljer biljetter. Dessutom är det få platser där resenärer kan köpa biljetter manuellt.
Teknik för ansiktsigenskänning
Syftet med projektet Betala med ansiktet var att utveckla en möjlighet att bekräfta digitala köp med hjälp av teknik för ansiktsigenkänning. Projektet använde kollektivtrafiken som exempel men tekniken ska kunna användas på flera områden.
Projektet syftade också till att skapa ett intressepolitiskt underlag för att kunna ställa krav på förenkling av digitala tjänster. Genom att tekniskt bevisa att detta är möjligt kan vi som intresseorganisation ställa krav utifrån vissheten att vi redan visat att det är möjligt.
Tryck här för att läsa den fullständiga rapporten Slutrapport Betala med ansiktet