Funktionsrätt Skåne är en idéburen samarbetsorganisation för Skånes funktionshinderrörelse.

Tre digitala utbildningar klara!

Under november och december har vi haft tre digitala utbildningstillfälle med hög närvaro av deltagare. Fokuset har varit att  lära våra medlemmar grundläggande digitala kunskaper i tre olika område – digitala möte, nyhetsbrev och sociala medier. Vi har fått bra återkoppling och även önskemål om nya utbildningar, för att utveckla de påbörjade kunskaperna inom respektive område. Vår ambition är att hålla nya utbildningstillfällen till våren 2021.  Lite kort om vad vi har gått genom:

 

Videomöte i Zoom

  • Olika mötesregler som mute, raise hand, säga sitt namn innan man talar
  • Hur man använder kontrollpanelen för att ändra vyn, chatta med alla eller med enskilda deltagare
  • Hur man kan tillgänglighetsanpassa mötet för olika behov såsom teckentolk

    ”Hoppas på en fortsättning 😊där man lär sig att administrera ett möte. Gärna innan alla årsmöten drar igång”

 

Nyhetsbrev

  • Anpassning av nyhetsbrev i webbläsare
  • Statistik som visar resultatet av utskick
  • Konkreta tips för att få nya prenumeranter”Hej tack för ett mycket bra och lärorikt möte”

 

Sociala Medier

  • Skillnader på olika sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter
  • Hur man skapar ett konto och gör inlägg
  • Varför man bör använda hashtaggs och taggar”Ser fram emot nästa träff till våren. Hoppas att det inte dröjer för länge”

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Avslutade projekt

Vi menar att alla ska kunna ta del av kulturlivet på lika villkor som andra. Det innebär att förutom att uppleva kulturella uttryck ska alla kunna utöva och prova dessa uttryck. I arbetet vill vi väcka intresse för kultur, och främja ökat engagemang och aktivitet på kulturområdet.
Som en avslutning i projektet Betala med ansiktet som Funktionsrätt Skåne har drivit tillsammans med Begripsam och Freja eID bjuder vi in till ett avslutande gratis webbinarium där resultatet i projektet kommer att presenteras.
Resultatet visar att det är tydligt att upplevelsen av hjälpmedlet går utöver själva sortimentet och produkterna. Det kan vara svårt att hitta information om vilka hjälpmedel som finns och att förstå vem som kan tillhandahålla hjälpmedlet. Det finns också svårigheter kopplade till rådgivning, träning i att använda hjälpmedel och löpande support.
Funktionsrätt Skåne
Skip to content