Funktionsrätt Skåne är en idéburen samarbetsorganisation för Skånes funktionshinderrörelse.

Utbildningar för ökad digital kompetens

Många föreningar har tvingats ställa in eller kraftigt begränsa sina fysiska aktiviteter i och med Covid-19. För att kunna driva föreningsarbetet har behovet av att öka den digitala kompetensen blivit akut. Funktionsrätt Skåne erbjuder nu tre olika utbildningstillfälle för ett digitalt föreningsarbete. Vi ser det som en möjlighet till organisationsutveckling. Varje utbildning kostar 500 kronor per deltagare och du väljer själv om du vill gå ett eller alla tre utbildningstillfälle. Region Skåne har beslutat om ett tillfälligt avsteg från bidragsreglerna under 2020. Det innebär att föreningarnas beviljade bidrag för aktiviteter som ställts in eller kraftigt begränsats till följd av Covid-19 kan användas till de digitala utbildningarna som nedan erbjuds.

Tillsammans med Begripsam erbjuder Funktionsrätt Skåne ett digitalt utbildningspaket. Vi börjar med tre områden som dels får din förening att ställa om till den rådande situationen samt att utbildningen leder till en organisationsutveckling som gynnar föreningen. Ett tips är att sprida kompetensen inom organisationen och låta olika person delta i de olika utbildningsträffarna, föreningen kan då delar upp träffarna på medlemmar, anställda och förtroende valda. De tre områdena är:

  1. Videomöten – Digi fika
    (24 november klockan 17.00-19.00)
  2. Digitala nyhetsbrev
    (30 november klockan 17.00-19.00) 
  3. Sociala medier – Facebooksidor och Facebookgrupper
    (15 december klockan 17.00-19.00)

    Varje tillfälle kostar 500 kronor per deltagare.

1.  Videomöten

Föreningarna erbjuds att testa och använda Funktionsrätt Skånes digitala mötesplattform för att lära sig att genomföra digitala möten. I utbildningen ingår bland annat:

  • Att sätta upp och bjuda in till möten
  • Att administrera och vara värd för ett möte
  • Att hjälpa deltagare i möten att hantera ljud, kamera och andra mötesfunktioner
  • Att använda tillgänglighetsfunktioner i möten som livetextning, teckentolkning och inställningar som kan göras
  • Medlemsmöten och årsmöten– föreningsdemokrati och digitala möten
  • Säkerhetsfunktioner i webbmöten

Dessutom erbjuds föreningarna att genomföra möten med hjälp av mötesfunktionärer från Funktionsrätt Skåne.

Digi-Fika – umgänge i den fysiska distanseringens tid

Här vill vi skifta perspektiv. Det är ju inte social distansering som är viktig utan det som är viktigt är fysisk distansering. Då kan vi vara sociala via digitala kanaler. Funktionsrätt Skåne kommer att hjälpa föreningarna att genomföra digitala fikastunder för sina medlemmar. Det är viktigt att erbjuda möjligheter till sociala kontakter nu när isoleringen riskerar att få konsekvenser för det psykiska välbefinnandet.

2.  Digitala Nyhetsbrev

Nyhetsbrev som skickat ut till medlemmarnas och andra intressenters e-postadresser är ett effektivt sätt att regelbundet nu åt med föreningens information. I utbildningen ingår bland annat:

  • Hur fungerar digitala nyhetsbrev och hur samspelar de med organisationens webbsidor och sociala medier
  • Samspelet mellan medlemsregister och nyhetsbrev
  • Ett praktikexempel: Begripsam visar och berättar om sitt nyhetsbrev

3.  Sociala medier – Facebooksidor och Facebookgrupper

Föreningarna erbjuds utbildning och stöd för att skapa eller vitalisera Facebook-sidor och grupper. I utbildningen ingår bland annat:

  • Att skapa föreningens sida på Facebook
  • Att skapa öppna och slutna Facebookgrupper
  • Hur får man medlemmar och andra att hitta oss på Facebook?

På motsvarande sätt hjälper vi föreningarna att komma igång på:

  • Instagram
  • Twitter

 

Anmälan

Anmäl dig till boka@funktionsrattskane.se senast onsdagen den 18 november.
Om du har frågor och funderingar får du gärna kontakta oss på info@funktionsrattskane.se 

 

 

Varmt välkommen! 

 

Facebook
LinkedIn
Email

Avslutade projekt

Nu avslutas projektet Digi Health där Funktionsrätt Skåne tillsammans med Innovation Skåne, Ideon Innovation och Karlskrona kommun arbetat med att öka tillgängligheten till eHälsotjänster för vårdtagare i Skåne och Blekinge.
Syftet med projektet var att utveckla en möjlighet att bekräfta digitala köp med hjälp av teknik för ansiktsigenkänning. Projektet använde kollektivtrafiken som exempel men tekniken ska kunna användas på flera områden.
Vi menar att alla ska kunna ta del av kulturlivet på lika villkor som andra. Det innebär att förutom att uppleva kulturella uttryck ska alla kunna utöva och prova dessa uttryck. I arbetet vill vi väcka intresse för kultur, och främja ökat engagemang och aktivitet på kulturområdet.
Som en avslutning i projektet Betala med ansiktet som Funktionsrätt Skåne har drivit tillsammans med Begripsam och Freja eID bjuder vi in till ett avslutande gratis webbinarium där resultatet i projektet kommer att presenteras.
Funktionsrätt Skåne
Skip to content